A randierőszak kockázatai és megelőzése

2019/04/28

Valószínűleg sokakat sokkol az adat, de az a helyzet, hogy a bejelentett nemi erőszakok 60 %-ban az áldozat ismerte az erőszaktevőt. A tinédzser korosztály kiemelten veszélyeztetett, hiszen az ún. randierőszak (date rape) tekintetében a tizenéves fiatalok a legsebezhetőbbek. A tipikus randierőszak a bulikultúra negatív hozadéka, összetevője. Leggyakrabban nyilvános szórakozóhelyen, házi bulikon, iskolai, kollégiumi rendezvényeken, fesztiválokon történik meg és nem ritka, hogy különböző partidrogokkal hozzák kiszolgáltatott helyzetbe az áldozatokat. A „legnépszerűbb”, a legtöbbet használt ilyen drogok a ketamin, a rohypnol és a gamma-hidroxi-butirát, azaz a GHB. Sajnos mindegyik színtelen, szagtalan anyag, ezért könnyedén belecsempészhetik az elkövetők az áldozataik italába. Természetesen pusztán az alkoholnak is nagyobb mennyiségben lehet az a hatása, hogy a fogyasztója elveszíti az önkontrollt.

Ugyanakkor randierőszaknak hívjuk azt is, amikor a pár találkozik és kommunikál, az ismerkedés és nem a párkapcsolat stádiumában járnak, de az egyik fél olyan szexuális tevékenységre kényszeríti a másikat, amire a másik még nem kész, amit a másik elutasít. Túlnyomó többségben lányok az áldozatok, sajnálatos módon a kultúránk tele van olyan szexistának nevezhető attitűddel és viselkedés móddal, amely szerint számos randevúzó fiatal fiú úgy gondolja, hogy például az italra való meghívásért jár a szexuális ellenszolgáltatás a meghívott lány részéről. Amikor „elszabadulnak az indulatok”, akkor sokan nem képesek elfogadni a nemet mondást, a partner azon kommunikációját, hogy nem szeretne „messzebb menni” a szexuális tevékenységben. Gyakori „klasszikus hiedelem” a férfi oldalon az, hogy a nők kacérságból vonakodnak, mondanak nemet, azaz a nemet mondás célja a férfi még hevesebb izgalomba hozása és nem a nemkívánatos közeledés leállítása. Sok férfi– pláne, ha ők is alkohol vagy egyéb drogok befolyása alatt állnak – összetévesztik a szenvedélyes közeledést az agresszívval és nem veszik figyelembe, hogy a ami számukra még „szenvedélyesség”, az esetleg a partnerük számára már agresszív, félelemkeltő és fájdalmas bánásmód. Ha ekkor a tiltakozásnak továbbra is vágyfokozó szándékot tulajdonítanak, akkor könnyen reagálhatnak még erőteljesebb, még „szenvedélyesebb”, valójában még agresszívebb, durvább viselkedéssel. Az agresszió elszabadulásának másik tipikus oka az a férfi nő közti jellegzetes dinamika lehet, amely szerint a fiúk azt feltételezik az útközben nemet mondó lányokról, hogy azok direkt manipulálták őket, csupán „elhúzták előttük a mézesmadzagot”, valójában pedig csak átverték, megalázták őket azzal, hogy az elfogadott „udvarlásért” semmilyen szexuális viszonzást nem szándékoznak nyújtani. Ez a hiedelem, sztereotípia egyenesen vezethet a haraghoz, majd abból következően az erőszakhoz. A randierőszak legbrutálisabb, de tragikusan „trendi” módja, amikor csoportosan követik el a szexuális erőszakot a jobbára elkábított áldozat ellen úgy, hogy az akciót le is videózzák és a kész audiovizuális anyagot megosztják a közösségi médiákon. Ennél enyhébb, „puhább” cyberbullying tevékenységeknek is lettek már a fiatal generációk körében halálos áldozatai!!!

Mit tehetünk, hogy megelőzzük az áldozattá válást, illetve mit tehetünk, ha már megtörtént a baj? Nem utolsósorban azt is jó tudni, mit tehetünk kortárs segítőként, ha hozzánk fordul egy áldozat?

A prevenció a cél, tehát mindig gondold át a következőket:
– Ne maradj egyedül kettesben egy olyan új ismerőssel, akit még csak felületesen ismersz!
– Ne osszál meg az ismeretség elején senkivel bizalmas személyes információkat, adatokat!
– Tarts mértéket az alkohol fogyasztásban, és ne fogadj el ismeretlenektől italmeghívásokat, illetve sose hagyd az italodat (az üdítőt, ásványvizet se) felügyelet nélkül, mert ilyenkor meg van a veszélye, hogy drogot csempésznek bele!
– Kezeld óvatosan azokat a randipartnereket, akik könnyen lesöprik a véleményedet, nem hallgatnak meg, vagy rád erőltetik a saját véleményüket!
– Légy óvatos azokkal egy szórakozóhelyen, akik arrogánsan, durván, lekezelően viselkednek a személyzettel (pl. a pultossal, a biztonsági őrrel…stb.)!
– Ha olyan társaságba keveredsz, ahol feltűnően sok ún. szexista, negatív, megalázó sztereotip megjegyzés, vélemény hangzik el a másik nemről (általában nőkről),akkor érdemes meggondolnod a távozás választását. Gondold végig, ha valaki agresszíven kommunikál a nőkről az nagy valószínűséggel agresszíven fog viselkedni is velük!
– Merjél asszertíven nemet mondani arra, amit te nem szeretnél, amivel nem értesz egyet! Az asszertivitás nem udvariatlanság és szeretetlenség, hanem a másiknak is tiszteletet adó, magabiztos, jó érdekérvényesítő képesség.
– Legyen mindig „támogató köröd”, azaz olyan emberek, akik melletted állnak, akikre számíthatsz. Érdemes az ő társaságukban meglátogatni a szórakozóhelyeket, illetve jó ha van olyan „biztonsági személy” a hátteredben, akit szükség esetén felhívhatsz segítségért (pl. aki el tud jönni érted a helyszínre, hogy biztonságosan hazakísérjen).
– A személyes irataidat, tárgyaidat tartsd mindig magadnál, ne bízd rá idegenekre, a még alig ismert partneredre a táskád, a telefonodat, a pénztárcádat, illetve az irataidat!
– Ha nincs előre megszervezve a hazajutásod módja, inkább saját költségen rendelj egy taxit magadnak, minthogy elfogadd egy alig ismert vagy idegen személy hazafuvarozási felajánlását.
– Végezetül egy „drámai” tanács: ha veszélybe kerültél, ne próbáld meg a szégyenérzet és a szorongás okán elkerülni a feltűnést, hanem épp ellenkezőleg nyugodtan rendezz „nagyjelenetet”. A viselkedésed fel fogja hívni a környezet figyelmét a veszélyre, ami minimum azt jelenti, hogy sokan válnak szem- és fültanúvá, ami rendszerint már önmagában is elég ahhoz, hogy az elkövető visszakozzon és felhagyjon az erőszakos magatartással. Természetesen optimális esetben a „jelenet” mozgósítja azokat a személyeket, akik készek és képesek megvédeni az erőszaktól (pl. a szórakozóhelyek biztonsági embereit).

Ha mi tartozunk a „támogató körbe”, vagyis mi vagyunk az áldozat számára biztonsági személy, akkor a következőket teheted, ami valódi támaszt és segítséget fog számára jelenteni:

– Hallgasd végig empatikusan, türelmesen, együttérzéssel! Ne ítélkezz, csak hallgasd meg! A lehető legrosszabb ilyenkor, amikor számon kéred rajta az elmulasztott felelős viselkedést! Az erőszak az áldozatokat rendre tehetetlenné teszi, megbénítja, ugyanakkor a rettegés mellett erőteljes szégyenérzettel, bűntudattal tölti el, ezért kimondottan káros lehet, ha őt kérjük számon, őt hibáztatjuk! Ne felejtsd el az áldozathibáztatással valójában az erőszaktevő, a bántalmazó mellett állunk ki, őt igazoljuk.
– Támogasd abban, hogy mielőbbi orvosi, illetve pszichológusi segítséget kérjen! Ha megteheted kísérd el a megfelelő szakemberhez és erősítsd meg abban, hogy nem a rejtegetés, az eltitkolás a megfelelő kezelési mód, hanem a kimondás, a segítségkérés!
– Légy vele türelmes, a szexuális erőszak élménye traumatikus mindenki számára, sok időre van szükség ahhoz, hogy az áldozat feldolgozza. Ha stabilan mellette állsz, vigasztalóként, együtt érző társként, barátként, azzal tehetsz a legtöbbet a helyreállásáért.

Végezetül szeretnénk egy nagyon fontos tévhitet eloszlatni a szexuális jellegű erőszakkal kapcsolatban. Az ilyen cselekményeket valójában nem a nemi vágyak motiválják, hanem a másik ember feletti dominancia- hatalomvágy, a másik személy emberi méltóságának és önbecsülésének az eltiporni akarása. Nem véletlen, hogy az nemi erőszak túlélők szinte mindig beszámolnak erős, sokszor a halálfélelemig terjedő rettegésről, és arról, hogy az erőszak által megalázottnak, meggyalázottnak, ebből kifolyólag „mocskosnak” és értéktelennek érezték magukat.

Ne feledd, hogy senki – még ha éretlenül, helytelenül viselkedik – sem „érdemli ki” az ellene elkövetett erőszakot! A szexuális erőszak pláne egy olyan kategória, amit még az sem indokolhat, hogy az elkövető „csupán” viszontagresszióként követte el.

Skip to content