Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

2018/08/30

Az EFOP-5.2.1-17-2017-00016. azonosítószámú, „Mindenki egy senki más” elnevezésű projekt Kedvezményezettjének, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának bemutatása


A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) a Hit Gyülekezete kezdeményezésére létrejött, önálló karitatív/szociális szervezet, 1994 óta. Országszerte és a határon túl összesen 34 helyi irodában nyújt segítséget a rászorulóknak, közel 600 önkénes részvételével. A HISZ ma már a legtöbb katasztrófa helyzet esetén rövid idő alatt a helyszínen tud lenni, összeszokott, fegyelmezett, jószándékú önkénteseivel.
A Szeretetszolgálat kiemelt figyelemmel próbál segíteni a sokgyermekes családoknak, a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek, időseknek, mozgáskorlátozottaknak, krízishelyzetbe került embereknek.

A Krízisirodában a HISZ a segítségkérőknek 12-féle segélyezés (pl. élelmiszer, gyógyszerkiváltás, rezsi, gyermekétkeztetés, beiskoláztatás… stb.), tanácsadás, hivatali ügyintézésben való segítség elérhető.

Az adomány-raktárakból ruhaneműkkel, bútorokkal, a mindennapi élethez szükséges tartós fogyasztási cikkekkel, használati tárgyakkal látják el az önkéntesek a rászorulókat.

A HISZ adomány ruharaktára havi átlagban 1 500-2 000 kg ruhaneműt közvetít ki. Ez 100-150 főt, illetve családot jelent.

A házi segítségnyújtás szolgálat – 1994 óta – a mozgásukban korlátozott személyeknek, fogyatékkal élőknek és időseknek segít ápolással, gondozással, élelmiszer segéllyel, takarítással, házi munkával.

Az úgynevezett „sátras kitelepülések” keretében élelmiszercsomagokat, ruhaneműt oszt ki a Szeretetszolgálat a hátrányos helyzetű falvakban. A program kiterjed a határon túli magyarok megsegítésére is (Erdély, Vajdaság, Kárpátalja).

Téli időszakokban működik a tüzelő program, amikor több tonna tüzelőanyagot oszt ki a Szeretetszolgálat az arra rászorulók részére. Főleg téli időszakban hajléktalanok, illetve rászorulók részére meleg és hideg étel elkészítése, teajárat, illetve „gulyáságyús” ételosztás.

A lakáshitel által komoly anyagi gondokkal küzdő családok számára indította el a HISZ a József Programot, amelyben a gyermekétkeztetés gondját vette le a családok válláról néhány hétre a közel 25 000,- Ft értékben osztott élelmiszer csomaggal.

A „Legyél Te is Jótevő” program a HISZ legújabb projektje, kezdetben a gyermekek téli-, illetve nyári szünetben történő otthoni élelmezését volt hivatott segíteni. Mára azonban évente kb. 10 millió Ft értékben oszt ki élelmiszer csomagokat az önkéntesek adományaiból a rászorulók számára. A gyermekek nagy örömére a munkába bekapcsolódott Gera Zoltán válogatott labdarúgó is, aki szívesen vesz részt az élelmiszerosztásokon, továbbá csatlakoztak Friderika és Fatima énekesnők illetve Oláh Gergő énekes is.

A Télapó Cipősdoboz program egy kedves hagyomány. A Szeretetszolgálat sok száz nehézsorsú, illetve beteg gyermek számára juttat el ajándékcsomagokat.

A HISZ célcsoportjai közt hangsúlyosan szerepelnek a mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos emberek, akik komplex módon igénylik a támogatást.

A Szeretetszolgálat karitatív munkájában 600 fős önkéntes vesz részt és 34 helyi szervezetet működtet országszerte; évente 170-180 millió forint értékben közvetít ki segélyeket rászorulók számára; nyaranta 200 fő hátrányos helyzetű gyermeket táboroztat.

A Szeretetszolgálat jelentős tapasztalattal rendelkezik a “sorstárs” segítés lehetőségének megteremtésével és hatékony működtetésével. Közösségfejlesztő és érzékenyítő szándékkal olyan önkénteseket is rendszeresen bevon a közvetlen “frontline” munkába, akik maguk is rászorultak, vagy deviáns életmódot folytattak korábban. Ezzel egyszerre mutat példát és ad reményt mindenkori “ügyfeleinek”, másrészt valóságos szocializációs kompenzációra való lehetőséget biztosít a sorstárs segítőknek.

 

Skip to content