Kincsesház

2018/09/10

Tízváros Alapítvány által létrehozott közösségi központ, mellyel azoknak a Mezőberényben élő családoknak szeretnének segíteni, akik ki akarnak törni a mélyszegénységből és biztonságban szeretnék tudni gyermekeik jövőjét.

Az EFOP-5.2.1-17-2017-00016. azonosítószámú, „Mindenki egy senki más” elnevezésű projekt Kedvezményezettje, a Tízváros Alapítvány tevékenységének egyik fő eleme az általuk létrehozott Kincsesház elnevezésű játszóház, közösségi tér és központ. A helyszínen a hét több napján rendszeresen tartanak közösségi programokat, eseményeket, ahol 60-70 gyermek és fiatal vesz részt, a nagyobb rendezvényeken (mint pl.: családi nap, koncertek, karácsonyi ajándékosztás) pedig 100-120, többségében roma származású gyermek vesz részt átlagosan.

A társadalmi felelősségvállalás és az esélyegyenlőség jegyében a játszóházban gyermekfelügyeletet biztosítanak olyan hátrányos helyzetű szülők gyermekeinek, akik tanfolyamot végeznek, vagy a Munkaügyi Központon keresztül képzéseken vesznek részt, munkába járnak, vagy dolgoznak a Közmunka Programban, és gyermekeiket valamilyen okból bölcsödében, óvodában nem tudták elhelyezni. A kreatív foglalkozásokon dalokat-verseket tanulnak, játszanak a gyerekek, a nagyobbak pedig időnként sütni-főzni tanulhatnak, valamint lehetőségük van a szabadtéri játszótéren és a focipályán tölteni a szabadidejüket.

Kincsesház ajtaja nyitva áll azok előtt a gyermekek, kamaszok előtt is akik pusztán nem szeretnek otthon lenni – vagy valamilyen okból kifolyólag az utcán töltik szabadidejük nagy részét. Számukra is jut figyelem, egy-egy kedves szó és még étel is – melyet gyakran az önkéntesek saját költségükön szereznek be és állítanak elő, bevonva még a gyermekeket is program gyanánt.

Az egyik legveszélyeztetettebb korosztály, a tinédzserek számára drogprevenciós előadást szerveznek, szintén a Kincsesházban, valamint ez nyújt majd helyszínt a hamarosan induló Mentorprogramnak is, ahol a tinédzser várandós anyák támogatására, összegyűjtik az angolszász országok tapasztalatait, ahol a társadalmi probléma súlyosságából adódóan évtizedek óta foglalkoznak ezzel a témával.

A Mentorprogram célja egy támogató kapcsolati háló létrehozása a tinédzser várandós anya köré annak érdekében, hogy a gyermekvállalást ne a jövőjétől való megfosztásként élje meg, hanem folytatni tudja a tanulmányait, segítséget kapjon a várandóság örömteli megéléséhez, választ kapjon a szüléssel kapcsolatos kérdéseihez, illetve segítséget az újszülött baba gondozásában.

Ilyen mentorprogram Magyarországon még nem létezik.

A Kincsesház nagyobb rendezvényeknek is megfelelő helyszínt biztosít évek óta. Karácsonykor a TÍZVÁROS Alapítvány ajándékosztást szervez több éve már, a Kincsesházba járó gyerekeknek. Ezeken a rendezvényeken 120-150 ajándékcsomagot osztottak ki a gyerekeknek, melynek egy részét más civil szervezetektől kapták, valamint adományokból és az alapítvány dolgozóinak gyűjtéséből lettek összeállítva.

Skip to content