Kreatív ötletek szülőknek, azaz mi mindent játszhatunk otthon karantén idején…

A kisgyermekes családoknak talán az egyik legnagyobb kihívás ezekben a hetekben az, mivel és hogyan kössék le gyermekeik kiapadhatatlan energiáját a négy fal között. Mivel az oktatás most teljes egészében digitális üzemmódban folyik, különösen érdemes figyelmet szánnunk arra, hogy az értékes szabadidőt lehetőleg ne a számítógép, és lehetőleg ne is a televízió előtt töltsék passzívan a kicsik…

A többgyerekes családoknak persze bizonyos szempontból könnyebb a helyzete, hiszen a gyerekeknek nem kell nélkülözniük egymás társaságát, és otthon is tudnak együtt játszani. Ugyanakkor ez a különleges szituáció alkalmat ad arra, hogy tartalmas és örömteli szabadidőt tölthessünk együtt mi magunk is szülőként velük. Talán a nyilvánvaló állításon túl, mi szerint – Játszani jó! – azt a kutatást is fontos megemlítenünk, amit a Semmelweis Magatartáskutató Intézet végzett el a 2000-es évek elején. A nagyszabású „Magyar Lelkiállapot” kutatás egyik részeredményeként, a kutatók megállapították, hogy a férfiak legjobb „szívgyógyszere” a szerető és stabil partnerkapcsolaton kívül a gyermekeikkel eltöltött örömteli szabadidő. Ez pontosan azt jelenti, hogy e két tényező játszik a legnagyobb szerepet abban, hogy a férfiak – az apukák – egészsége és élete védett legyen a súlyos szívbetegségekkel, sőt a szívelégtelenségből adódód korai elhalálozással szemben!
Mivel a járvány okán bevezetett karanténhelyzet már önmagában is stresszor, azaz stresszt okozó tényező, ezért nagyon hasznos, ha lehetőségként fogjuk fel ezt a nehéz helyzetet és arra használjuk, hogy minél több jó élményt gyűjtsünk közösen a szeretteinkkel!

Minden háztartásban van só, liszt és víz. Mindössze ennyi kell ahhoz, hogy kiváló gyurma-jellegű alapanyagot hozzunk létre, amiből aztán kedvünk és fantáziánk szerint készíthetünk mindenféle figurát, szobrocskát, dísz-, sőt használati tárgyat is. Keverhetünk a friss tésztaagyaghoz mindenféle színes temperát is, de akár befesthetjük a már elkészült és kiszáradt műveinket is. A festék nélküli változat nagy előnye, hogy egészen kis gyermekeinkkel is bátran dolgozhatunk vele, hiszen ha a picurkák játék közben a szájukba veszik az alapanyagot vagy a maszatos kezecskéiket, akkor sincs semmi baj…:)

Kiváló házi kézműves foglalkozásokat tarthatunk továbbá olyan egyszerű eszközök és alapanyagok felhasználásával is, mint újságpapír, kartonpapír, színes papír, hurkapálcika, gyufaszálak, fonal, spárga, olló, cellux, papírragasztó. Montázs-kollázskészítés minden különösebb kézügyesség nélkül lehetséges, igazából csupán a képzelet szabhat e műfajnak határokat.

A megunt színes pólókat, ruhadarabokat sem feltétlen kell kidobnunk, hiszen készíthetünk belőlük patchwork takarót, asztalterítőt vagy akár egy új vidám függönyt is a gyerekszoba ablakára.

A kopott, lyukas zoknikat se dobjuk ki most, inkább készítsünk belőlük zoknibábokat. A bábok pihenőidőben igazán vagány díszei lehetnek a gyerekszobának, és bármikor játszhatunk vele bábszínházat, sőt ha telefonnal felvesszük, akkor kis házi bábfilmekkel szórakoztathatjuk távolabb élő barátainkat, rokonainkat is!

Ha sok használaton kívüli pokrócunk, lepedőnk, ágyneműhuzatunk van, akkor a négy fal között (vagy akár a kertünkben is) építhetünk belőle sátrat, bunkert. Már maga az alapanyagok összegyűjtése is nagyon szórakoztató lehet, fedezzük fel a pincét, a padlást, a tároló helységeket, mazsolázzunk az üres dobozok, kacatok közt, hiszen szinte mindent beépíthetünk a kreatív kuckónkba! A kuckó pedig a központjává és helyszínévé válhat egy sor izgalmas játéknak, legyen szó logikai társasjátékról, esti mesélésről vagy bármilyen szerepjátékról, hiszen a kuckó egyik nap lehet üvegpalota, a másik nap pedig akár kincses barlang is…

Jó inspirációt adhat az aprónépnek, ha felelevenítjük mik is voltak saját gyermekkorunk legkedvesebb játékai. A gyerekeink számára különösen nagy örömet okoz, ha megismerhetik szüleik „gyermekénjét”, kedvenc meséit, játékait és megoszthatják velük ezeket a csodás emlékeket, élményeket.

Ne feledjük, a legjobb játékok azok, amelyekben egyszerre élhetjük meg a bensőséges kapcsolódást szeretteinkhez, és a határtalan kreativitás, fantázia felszabadult működését!

Az egyik legsikeresebb és leginkább fejlesztő hatású óvodapedagógiai szemlélet és módszer nem didaktikusan tanítja a gyermekeket, nem ad a kezükbe „kész” komplett játékeszközöket, hanem egyszerű, de sokoldalúan használható alapanyagokat biztosít a gyermekek számára, amiből ők maguk készíthetik el a saját ötleteik, érdeklődésük szerinti játékokat. A gyerekeknek érzelmi biztonságra, kreatív inspirációra, illetve „védett szabadságra” van csupán szükségük ahhoz, hogy jól tudjanak játszani. Ha mi megteremtjük számukra a szeretetteljes, örömteli légkört, akkor bízhatunk bennük, biztosan képesek lesznek a legmagasabb színvonalon kibontakoztatni azt a „játszótehetséget”, ami minden gyermek veleszületett sajátja! Ez azt is jelenti, hogy ne ijedjünk meg ha kifogytunk a színes ötletekből – biztosak lehetünk benne, hogy átadva a játékmester stafétabotját a kicsiknek – a játéklehetőségek végtelen tárháza fog megnyílni az egész család számára! :))

Skip to content