Bevonó rendezvény – Családi nap

2018/08/11-12

Hivatalos megnyitóval kezdetét vette az EFOP-5.2.1-17-2017-00016 Társadalmi innovációk – Új módszerek kipróbálása (Pilot) „Mindenki egy senki más” c. projekt 2018.08.11-én


A Tízváros Alapítvány és Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata együttműködésével, valamint az Európai Unió 298 170 294,- Ft támogatásával hivatalosan is megkezdődött a „Mindenki egy senki más” c. pályázat megvalósítása.
A Tízváros Alapítvány, valamint a HISZ által történt program kidolgozásának egyik legfőbb célja az volt, hogy létrehozzanak egy Országos Hálózatot a projekt sikeres elemeinek adaptálására, a válsághelyzetben lévő várandós anyák segítésének (prevenció, kríziskezelés, utógondozás) komplex, állami, civil és lakosság által történő megvalósítására.

A megnyitó ünnepség – melyet a projekt vezetősége egybekötött egy két napos „családi nap” ünnepséggel az alapítvány székhelyén Mezőberényben, a Deák Ferenc utca 5-7 szám alatt került megrendezésre. Az ünnepségre a vártnál több személy vett részt, köztük – az megvalósítók nagy örömére- a rendezvényt még Mezőberény polgármestere is megtisztelte jelenlétével. A megnyitó beszédet a Tízváros Alapítvány vezetője Süveges Szabolcs mondta el, majd többek között a polgármester is kifejezte támogatását, azzal, hogy beszédében elmondta, hogy kész minden tevékenységében és kezdeményezésében támogatni az alapítványt.

A rendezvényt megnyitó beszédek után – a gyermekek nagy örömére – palacsintaparty követte, ahol mindenki kedvére válogathatott a számára leginkább kedvelt ízek között, majd ezt követően lépett színpadra a Kacagó Bábszínház stábja, hogy előadja a Piroska és a farkast.

A nagyobb gyermekek számára a két nap folyamán több más programlehetőség is volt, többek között kézműves foglalkozások, ugrálóvár, biliárdfoci, élő csocsó, mászófal, arcfestés, akadálypálya, íjászat és még lovaskocsizás is. Mivel az alapítvány székhelye több száz négyzetméteren helyezkedik el- így szó szerint nyitott kapukkal várták az érdeklődőket.

Mivel a projekt nem titkolt célja a hátrányos helyzetből jövő ifjúság segítése, ezért a programokon több, mint 10 fős – szociális munkásokból, pszichológusokból és lelkészekből álló szakmai stáb is részt vett. Ők a programok közt keresték a lehetőségeket a kapcsolatépítésre, kapcsolatfelvételre, fiatalokkal és szülőkkel egyaránt, ezzel is elősegítve a prevenciós tevékenységet. A fiatalok hiányos ismeretekkel rendelkeznek a családalapítás, családi szerepek vonatkozásában, számottevő többségük nem kapott megfelelő felvilágosítást a szexuális élet területén, korán megkezdik a szexuális életet, amelynek nem ritkán nem várt terhesség a következménye. Mivel ez érthető módon intim és valamilyen szintű bizalmat igénylő terület, ezért szakmai stábunk fő törekvése elsősorban a kapcsolatok felvétele és kialakítása, fiatalok szimpátiájának elnyerése volt a későbbi munkájuk megalapozásaképp. Így a családi nap valóban bevonó rendezvény is volt egyidejűleg, hiszen a projekt szakmai stábja és önkénteseink megkezdték munkájukat.

Skip to content