Segítői hálózatépítés széles körű szakmai együttműködéssel

A projekt egyik fő célja a krízisterheseket segítő országos hálózat kiépítése. Ebben a munkában a Tízváros aktívan együttműködik több hozzá hasonló szervezettel, például a Várva Várt Alapítvánnyal.

A hálózatépítés nagy erőkkel és gyors tempóban folyik, gyakorlatilag Szekszárd kivételével minden megyében, megyeszékhelyen rendelkezünk önkéntes segítőcsapattal, akik a hozzájuk fordulókat  informálják, tájékoztatják minden meglévő (állami és civil) segítségnyújtó szervezetről, intézményről, igénybe vehető támogatásról. Mindemellett a mintegy 150 aktív önkéntes munkatárs országszerte nyújt konkrét segítséget, visz ki adományokat, illetve működik együtt aktívan a helyi illetőségű szakszolgálatokkal, kórházakkal, családsegítőkkel, gyermekjóléti szolgálatokkal, védőnőkkel. Számos kliens, segítségkérő úgy kerül a segítőink látóterébe, hogy a különböző szakmai szolgáltatók hozzánk irányítják a krízisterhes segítségkérőket.

A hálózatépítés a helyi bázisok, irodák kialakítását is célul tűzte ki, a budapesti mellett, idén Nyíregyházán és Miskolcon nyitottunk segítő irodát és folyamatban van egy kaposvári bázis létrehozása és megnyitása is. A további tervek szerint keressük a kapcsolatot, az együttműködési lehetőséget minden megyeszékhelyen az Önkormányzatokkal, hogy további helyi irodák kerülhessenek megnyitásra. A hosszú távú tervek szerint ezen irodákat már lehetőség szerint főállású, szakképzett szociális szakemberek működtetnék, természetesen továbbra is bevonva az önkéntes segítőket. Mindezen tervekhez további források felkutatására, további szakmai együttműködések létrehozására van szükség.

Országos szinten, a VVA  szervezettel együttműködésben 216 esetet láttunk el 2020-ban, és 9 örökbe  adásban működtünk együtt.

Adományok tekintetében az idei évben 120-130 fő rászorulót értünk el minimum másfél millió forint értékben. A következő adományokat juttattuk el az érintetteknek: ruhanemű, tartós élelmiszer (átlagban 5000 ft/fő értékben), babakelengye (20-50.000 Ft/ fő értékben), bútor, tüzelőanyag ( 10 000 Ft/ fő értékben), minden évben 180 gyereknek karácsonyi csomagot cipős doboz akció keretében.

Az interaktív szülőklub programunk kétheti rendszerességgel megrendezésre kerül 30 fő „maggal” és további  érdeklődőkkel interaktív módon, jelen pillanatban a pandémia helyzet miatt lehetőség szerint a szabad ég alatt, nyitott térben.

Rendkívül fontos munkaterületünk volt továbbá a VVA-val együttműködésben az önkéntesek oktatása, folyamatos szakmai továbbképzése. A COVID járvány felgyorsította az online képzési és konzultációs műhelymunkát, amelynek keretében kéthetenként online konzultációt biztosítunk az önkénteseink számára, illetve speciális szakmai  interaktív előadások keretében igyekszünk korszerű, naprakész tudást, tájékoztatást nyújtani számukra. Többek közt a hazai gyermekvédelem működéséről tartott előadást Lovas János Tibor, a miskolci gyermekváros volt igazgatója, aki 7 éve oktat nevelőszülőket is, Székely Zsuzsa pszichológus a TEGYESZ szakembere az örökbefogadás lélektanáról beszélt, Pénzes Zoltán családterapeuta pedig a családban folytatandó helyes szexuáledukáció témáját járta körbe. Az online előadásokat nem csak a zoom-os konzultációk idején hallgathatók meg, hanem készítettünk egy olyan online tudásbázist is, ahol bármikor elérhetőek az érdeklődők, önkéntes segítők számára.

Az oktatási program egy másik ágát az iskolások számára kidolgozott komplex Prevenciós rendhagyó óra képezi, amelyet a projekt szakemberei fejlesztettek ki többek közt a drámapedagógia módszertanát segítségül hívva. A komplex „saját élmény” programot az erre kiképzett önkéntesek készülnek az ország érdeklődő közoktatási intézményeibe elvinni.

A médiafelületünk és tevékenységünk is nagyon aktív és fejlődő tendenciát mutató volt  az idén, számos vidéki önkéntes csoport hozott létre saját önálló facebook oldalt, illetve az elérni kívánt fiatal célcsoportok okán jelen pillanatban egy Instagram oldal elindítása is folyamatban van.

Természetesen mind a projekthonlapon, mind a társszervezetek honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők a fenti témákról, lehetőségekről. A projekt weblapján létrehoztunk egy olyan szakmai cikkgyűjteményt, könyvtárat, ahol a szakmai területeinket érintő fontos témákban (pl. neveléslélektan, az örökbefogadás lélektana, a krízisterhesség társadalmi megítélése, párkapcsolati erőszak, transzgenerációs hatások…stb.)  olvashatnak ismeretterjesztő cikkeket az érdeklődők.

Skip to content