„Személyiségfejlesztő” filmajánló

Előző írásunkban az ígértük egy sorozatot indítunk el, amiben hónapról hónapra igyekszünk kedvet csinálni értékes filmalkotások megtekintéséhez. Bízunk benne, hogy az általunk ajánlott művek megtekintése nem csupán kellemes szórakozást, jó kikapcsolódást fognak jelenteni az olvasóinknak, hanem olyan inspirációt, sőt muníciót, ami kedvet, irányt, sőt erőt is tud adni ahhoz, hogy maguk is változtassanak az életükön, jóvátegyenek hibákat, megküzdjenek az élet kihívásaival, és ahogy a filmek szereplői maguk is győzelemre jussanak!

Csokoládé (2000)
A második világháború után vagyunk egy álmos és zárkózott kis francia városkában, ahová váratlanul egy titokzatos asszony érkezik kislányával, hogy kibérelje a régóta üresen porosodó péküzletet. A városka roppant erkölcsös és „elhivatott” polgármestere – a helyet korábban birtokló grófi család utolsó leszármazottja – az első pillanattól rosszallja, hogy nagyböjt idején akar egy idegen „jöttment” kísértést jelentő boltot nyitni, pedig Reynaud grófja még nem is sejti, hogy az elbűvölő, idővel mindenkit magával ragadó asszony, Vianne Rocher sokkal komolyabb támadást indít a városka puritán életfilozófiája és szigorú erkölcsei ellen… Vianne ugyanis péksütemények helyett ellenállhatatlan csokoládékölteményeket készít ráérezve minden egyes vásárlója titkos vágyaira. Ahogy fogynak a kakaós finomságok, úgy kezdenek a városka elnyomott, mélyen frusztrált lakói felszabadulni, kinyílni, szó szerint „életre kelni”. Természetesen a polgármester úr – érezve, hogy kicsúszik a kezéből a városka vezetése – valóságos „vallásháborút” indít Vianne ellen. A küzdelem végül lépésről lépésre lebontja az összes falat, amelyet a felek maguk köré és egymás közé építettek fel félelemből és elvetettségből. Mire eljön a húsvét, a városka kivirul, a szívek felolvadnak, az ellenségek bajtársakká válnak, a magányosok társra lelnek, az elveszettek magukra találnak, a korábban állandó vándorlásra kárhoztatott Vianne és kislánya pedig végre igazi otthonra lel…

Nevem Sam
Sam Dawnson-t mindenki szereti a kávézóban, ahol kisegítőként dolgozik elképesztő lelkesedéssel. Sam a munkájánál és barátainál már csak a nyolcadik születésnapjára készülő bűbájos kislányát Lucy Diamond-ot szereti jobban. Közel s távol nem lehet találni még egy olyan odaadó, rajongó apukát, mint ő, aki mindig kész örömet szerezni Lucynak, legyen szó hétvégi áfonyás palacsintáról, rózsaszín csillogó cipellőről vagy együtt hintázásról a játszótéren. A gond csak az, hogy Lucy kezd az apjánál okosabb és érettebb lenni… ugyanis Sam értelmi fogyatékos és enyhén autista, egy hétéves gyermek értelmi szintjével rendelkezik. Amikor a problémát kezelendő belép az életükbe a gyámhivatal, és el akarja venni Samtől Lucyt, hogy alkalmasabb nevelőszülőknél helyezzék el, Sam életében először félreteszi szorongását, hogy valóságos Don Quijoteként megküzdjön a kislányáért! A kezdetben reménytelennek tűnő küzdelembe bekapcsolódik a súlyosan neurotikus, magánéleti válságban lévő ügyvédnő, Rita Harrison is. Habár Rita eleinte még csak megszabadulni akar Samtől, idővel teljes mellszélességgel és minden ügyvédi tudását bevetve kezd harcolni pro bono ügyfele igazáért. Sam mellett felsorakoznak a barátai – mindannyian valamilyen fogyatékossággal, pszichés betegséggel küzdő emberek –, és kislánya Lucy, aki az egész gyermekvédelmi szakembergárdát meglepi az apja melletti bátor kiállásával. Az első „forduló” veresége összetöri Sam amúgy is alacsony önbecsülését, de ugyebár bajban ismerszik meg az igaz barát, a fiúk, Rita és Lucy sem hagyják, hogy újra mély depresszióba süllyedjen. Szembesítik, hogy habár annak idején a saját családja lemondott róla és intézetbe adta, ők, az „új családja” nem hajlandók feladni. Sam végül e csodás „támogató körrel” újra harcba indul, és bebizonyítja az egész világnak, hogy a jó apa legfőbb ismérve nem az intellektuális képesség, hanem a feltétlen szeretet!

Központi pályaudvar
A többek közt Golden Globe-díjas brazil film egy mélyen kiábrándult, nyugdíjas tanítónő, Dora és egy elárvult, reményekkel teli kilencéves kisfiú, Josue küzdelmes utazását, „odüsszeiáját” mutatja be.
A magányos, meglehetősen megkeseredett Dora nyugdíj kiegészítésként azzal tölti napjait, hogy Rio de Janeiro központi pályaudvarán pénzért levelet ír az analfabéta utazóknak. Habár a legtöbb levél fájdalmas sorsokba enged bepillantást, Dora cinikusan áll az ügyfeleihez, és sosem postázza a megírt leveleket… Egy nap Josue anyukája irat vele levelet a fiú édesapjának, akivel még a gyermek születése előtt szakítottak. Az asszonyt alig pár perccel a levélírás után végzetes baleset éri, így Josue teljesen magára marad. Hamar kiderül, hogy a gyermek mégsem annyira elveszett, mint aminek látszik, mivel eltökéli, hogy postáztatja az anyja levelét, sőt ő maga keresi meg személyesen az apját. Dora eleinte le próbálja rázni a makacs kölyköt, sőt egy rossz pillanatában magukat segélyszervezeti dolgozóknak kiadó alattomos szervkereskedőknek „adja el” Josuet, de melegszívű barátnője, Irene és a lelkiismerete meggyőzi, ne hagyja sorsára a gyermeket. Mire Dora magához tér, már menekülnie is kell Josueval, hogy túléljék az őket üldöző gátlástalan gyilkosok haragját. A menekülésből egy viszontagságokkal teli hosszú utazás lesz, amelynek fő célja, hogy megtalálják Josue sosem látott édesapját. Mikor már reménytelennek tűnik a vállalkozás, beléjük botlik Josue barátságos féltestvére, Isaiás, és meghívja a furcsa párost az otthonába, ahol fivérével – Josue másik féltestvérével, Moisés-sel – lakik.
Habár ekkorra Dora és Josue közt már igazi anya-fiú „vonzalom” alakul ki, Dorának már csak a kisfiú érdeke számít, így arra jut, hogy Josue helye az igazi családjában van. Mikor a szintén analfabéta Isaiás megkéri, hogy olvassa el nekik az apjuk – egy hozzá hasonló „hivatásos levélíró” által írt – levelét, Dora élve az „irodalmi szabadsággal” belekölti a műbe Josue személyét, mint az apa által hőn szeretett és mindenhol keresett harmadik gyermeket…

A boldogság nyomában
A megrázó életrajzi dráma Chris Gardner, a nyomort és kilátástalanságot legyőző milliomos bróker viszontagságos küzdelmeit mutatja be, Oscar jelölést hozva, a főszerepet alakító Will Smith-nek.
A házaló ügynökként dolgozó Christ egymás után érik a csapások, többek közt minden anyagi megtakarítása rámegy egy nem túl jövedelmező termékre, amit egyre nehezebb értékesíteni. Lassan ott tart, hogy már a lakbérre sem telik, és az állandó egzisztenciális szorongásba belebetegedő felesége is elhagyja. Chris teljesen kétségbeesik, amikor még ötéves fiát, Christophert is el akarja az asszony szakítani tőle. Mikor a helyzetük egyre válságosabbá válik – az adóhivatal az utolsó tartalékát is leemeli a számlájáról – és kisfiával hajléktalanná válnak egy időre, Chris azért sem hajlandó feladni a reményt, és megdöbbentő lelkierővel, szívóssággal elvégez egy brókertanfolyamot, hogy több tucat tanulótársával vetélkedve elnyerje a milliárdos brókercég által felajánlott egyetlen álláslehetőséget…

folyt köv.

Skip to content