A karantén helyzet okozta nehézségek krízisterheseink körében

A jelenlegi járványhelyzet hatalmas kihívást jelent kivétel nélkül minden ember, közösség számára. Mivel a krízisterhes kismamák számára várandósságuk ideje már önmagában is sok nehézséggel, megoldandó problémával jár, fokozott figyelmet, törődést tett szükségessé a karanténhelyzet a részünkről is. Éppen ezért célzott módon kerestük fel és kérdeztük arról a korábban hozzánk forduló kismamákat, milyen extra vagy nem várt gondokat hoztak számukra a kijárási korlátozások és az egyéb megszorító intézkedések.

Elöljáróban azzal kezdenénk, hogy szembesültünk azzal, hogy a járvány okozta válsághelyzet minden más krízishelyzethez hasonlóan nagyobb fokú veszélyeztetettséget hozott, azaz még inkább számolnunk kellett azzal, hogy egy nem kívánt, váratlan terhesség esetében nagyobb az esély arra, hogy a kismama az örökbe adás mellett dönt. Természetesen azzal is szembesülünk ilyenkor, hogy az abortusz alternatívát is nagyobb arányban hajlamosak megfontolni…

A kezdeti „csend” után, nagyon sok kérés futott be hozzánk, a biztos munkajövedelmet elveszítő vagy korábban is nélkülözők elsősorban anyagi segítséget kértek, főként élelmiszer tekintetében. Sajnálatos módon lakhatási problémára is kellett megoldást keresnünk…

A karanténhelyzet a legnagyobb terhet egyértelműen anyagi-egzisztenciális területen jelenti, többen elveszítették még a szerény, de állandó jövedelmet jelentő munkahelyüket is, amely következtében az alapvető élelmezés, és a hűvös, szeszélyes tavasz okozta fűtési szükség is kielégítetlen maradt. Többen jelezték, hogy adósságok halmozódtak fel, volt aki ronggyal próbált fűteni, és nagyon súlyos érzelmi-lelki válságot élnek meg, depresszió, állandó szorongás formájában. Ami különösen szomorú, hogy volt olyan krízisterhesünk, aki bevallotta, hogy bár ezt maga is tudja, hogy igazságtalan, de automatikusan a magzatát hibáztatta a kialakult helyzet miatt, hiszen a már meglévő gyermekei számára sem tudja az ellátást biztosítani, és az új terhesség egyenesen kilátástalannak tüntette fel előtte a jövőt. Egyértelmű, hogy mindannyiuk számára a biztos, kiszámítható jövedelem jelentené a legnagyobb segítséget, azzal együtt, hogy volt aki önkritikusan jelezte, nagy szüksége lenne arra a fajta pénzügyi tudásra is, hogy képessé váljon a meglévő jövedelmét felelősen beosztani.

Mindezeken túl a karanténhelyzet okozta másik problémakör a bezártság, az izolációból fakadó sivárság. Az egzisztenciális nehézségeken túl a leginkább a szociális viszonyok, társas lehetőségek beszűkülése okoz szenvedést, hiszen a sorstársak vagy más empatikus, együtt érző emberekkel való kapcsolat, kommunikáció komoly támaszt, erőforrást jelentene számukra. Az anyagi körülmények sajnálatosan nagyon szűkösen teszik lehetővé a most használható kapcsolattartási formákat, hiszen legtöbbjük nem tudja sem az internet, sem a telefonszámlát fedezni, illetve többeknek nem is állnak rendelkezésére olyan digitális eszközök, mint például a laptop vagy egy olyan minőségű telefonkészülék, amin például videó-telefonálni tudnának szeretteiknek, barátaiknak.

Egyértelmű, hogy ezen lehetőségek hiányában rendkívül lecsökken a kapcsolatápolási lehetőségek módja és száma. Ugyanakkor a közös háztartásban élőkkel alkalom nyílik a kapcsolatok elmélyítésére. Kiegyensúlyozott anyagi háttér nélkül viszont az állandó egzisztenciális stressz potenciálisan növeli a családon belüli konfliktusok kockázatát is, tehát segítőkként azzal kell számolnunk, hogy fokozott figyelmet és támogatást szükséges nyújtanunk a konfliktuskezelés, a gyermekekkel való bánásmód, nevelés lélektani, gyakorlati kérdései, kompetenciái terén is!

Utoljára pedig meg kell említenünk, hogy volt olyan krízisterhesünk, akik a terhességén kívüli okból kórházba került. A legrosszabb élménye mégsem a terhessége alatti betegsége okozta, hanem az, hogy a kórházban töltött idő alatt elveszített a munkahelyét.

Mindezek tükrében levonhatjuk azt a következtetést, hogy a karantén ideje alatt az alapvető szükségek betöltésének elősegítése, illetve a tartalmas, empatikus kapcsolattartás, a lelki-szociális elszigeteltség oldása az, amivel a leginkább hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy kismamáink sikeresen megbirkózzanak a karanténhelyzet okozta nehézségekkel!

Skip to content