Az örökbefogadás lélektana és menete 3.

Az előző részben arról beszéltünk, milyen hosszadalmas és komplikált úton válhat örökbe fogadhatóvá egy gyermek aki bekerül a gyermekvédelmi ellátó rendszerbe.

Fontos azonban ismernünk azokat a további tipikus helyzeteket, körülményeket, amelyek szintén odavezethetnek egy kisgyermek életében, hogy örökbe fogadó családhoz kerül.

Ilyen tipikus helyzet, amikor a krízisterhes anya rögtön a szülés után elhagyja a gyermekét, például úgy, hogy otthagyja a kórházban vagy elhelyezi a csecsemőt egy olyan helyen, ahol nagy valószínűséggel hamar megtalálják. Bármilyen furcsán hangozhat ez a kívülállók számára, ez még nem jelenti azt jogilag, hogy az anya végérvényesen lemondott a gyermekéről és ezért nem jelenti azt, hogy a gyermek azonnal örökbe fogadó családhoz kerülhet. Ezekben az esetekben általában van félév „türelmi idő”, amíg a vér szerinti szülő jelentkezhet a gyermekért. Sokszor sajnos a rendszer jellege miatt ezekben az esetekben is eltelik 2-3 év, amíg végre megnyugtatóan elrendeződik a gyermekek sorsa. A leggyorsabb út az örökbe fogadhatósághoz az az eset, amikor az anyák kimondottan ebből a célból kitett kórházi inkubátorokba helyezik el a csecsemőjüket anonim módon. Ezeket az eseteket viszont sokan azért tartják aggályosnak, mert a kicsik azon joga egyértelműen sérül, hogy megismerhessék a saját származásukat, gyökereiket. Fontos tudnunk az, hogy ennek hiánya a későbbiekben komoly identitásválságot okozhat a gyermek életében és személyiségében. Még ilyenkor és  a kórházban hagyás esetében is eleve van egy hat hét várakozási idő, ami alatt a vér szerinti anya jelentkezhet a gyermekért. Ha ez nem történik meg, akkor a gyámhivatal határozatot hoz arról, hogy a baba örökbe fogadhatóvá nyilvánítható. Ha minden egyéb feltétel, körülmény megfelelő és végül a gyermeket örökbe fogadhatóvá nyilvánítják, akkor ebben az esetben az ún. titkos örökbefogadásról lesz szó. Ilyenkor sem az örökbefogadók nem fognak rendelkezni közvetlen információval a vér szerinti szülőkről, sem ők róluk. Azt azért fontos megjegyeznünk, hogy az olyan közvetett információkat a vér szerinti szülőkről, ami nagyban segítheti az örökbefogadó szülőknek a gyermekhez való értő, empatikus hozzáállását, a gyermekvédelmi szakszolgálat megoszthatja velük. A titkosság legfőképpen a személyazonosságra vonatkozik. Természetesen ez egyúttal azt is jelenti, hogy a nem jöhet létre személyes találkozás, kapcsolattartás  később sem a vér szerinti szülő és az örökbe fogadott gyermeke, család között.

Ugyanakkor van egy másik – jóval gyakoribb – alternatívája, útvonala az örökbefogadásnak, mégpedig a nyílt verzió. Eredetileg ez a verzió arra szolgált, hogy házasságon belül tudjon működni az örökbefogadás (új házastárs a régivel közös gyermeke esetén). Ami viszont most egyre jellemzőbb, az az, amikor a vér szerinti anya egy gyermekre várakozó, örökbefogadni szándékozó pár javára mond le a babájáról.

Ezen a ponton kihagyhatatlan tisztáznunk azt, hogy az örökbe fogadásban is segítő civil szervezetek munkájában mindig prioritást, azaz elődlegességet élvez a hozzájuk forduló krízisterhes édesanyák támogatása, a magzatok védelme. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a krízisvárandós anyát segítik abban, hogy a lehető legjobb megoldást választhassák, hogy ha lehetőség és szándék van rá, akkor ők maguk nevelhessék fel a babájukat. Például közösen végiggondolják, létezik-e bárki az anya „társas hálójában”, egy rokon, egy barát esetleg, akik be tudják fogadni, vagy van e lehetőség akár egy anyaotthonos elhelyezésre. Amennyiben ezek az alternatívák nem működnek, akkor kerülhet megfontolásra az örökbeadás. Ebben az esetben szoktak a szervezetek a soron következő vagy a vér szerinti anya által kiválasztott örökbefogadni szándékozó párnak szólni, hogy megtekinthetik a gyermeket.

Tehát ezen a ponton mind a gyermek rendelkezik határozattal az örökbeadhatóságról, mind a leendő szülőpár az örökbefogadásra való alkalmasságáról. Maga az örökbefogadási folyamat viszont minden esetben a gyermek oldaláról  – az ő mindenek feletti érdekét szem előtt tartva  – indul el, amikor is a gyermekvédelmi szakemberek kezdenek el örökbefogadó családot keresni számára.

Ezt mindig úgy teszik, hogy az örökbefogadásra várakozó párok közül megkeresik az adott gyermek számára legalkalmasabbat. Amikor a rendelkezésre álló információk alapján kiválasztották a gyermek felnevelésére leginkább megfelelőnek tűnő párt, akkor elindul a kapcsolatfelvétel és építés, azaz az ismerkedés az örökbefogadó szülő és az örökbeadni kívánt gyermek között.

 E „barátkozási” folyamat következő szakaszában a gyermeket elhelyezik – még ideiglenesen – az örökbefogadó családban. Ekkor tehát még nem végleges a gyermek státusza a családban, hiszen minimálisan egy hónap családban való gondozási idő után a gyermekvédelmi szakemberek újra megvizsgálják a kialakult helyzetet. Amennyiben az eltelt időben a gyermek befogadása, beilleszkedése a vártnak megfelelően történt meg, azaz mindent rendben találnak, akkor véglegessé válik és jogerőre emelkedik az örökbefogadás. Innentől kezdve, a „végső határozat” szerint a gyermek jogilag az örökbefogadó szülők vér szerinti gyermekévé válik.

A következő részben többek közt az utánkövetésről lesz szó…

Skip to content