Beszámoló a krízis-várandósokat segítő munkánkról

A beszámolónkat a Magzatgyermekek Világnapjára időzítettük, amely március 25-én van és amellyel kapcsolatban egy külön írásunkban bővebben is fogunk szólni…

Csatapunk a múlt évben 20 kisbaba megszületéséhez, idén – az első negyedévben – 10 pici világra jöveteléhez járult hozzá aktívan!

Az alábbiakban az egyes eseteink kapcsán szeretnénk egyfajta helyzetjelentést adni arról, hogy milyen szükségek, körülmények merültek fel ebben a pandémiával terhelt időszakban.

Jó hír, hogy a megyében egyre több családsegítő, gyermekvédelmi és egészségügyi intézmény, illetve szakember fordul hozzánk bizalommal, így sok eset már eleve úgy kerül hozzánk, hogy az érintett kollégák keresnek fel minket és kérnek segítséget a látóterükbe került krízisvárandós anyukák támogatásához.

A gyulai kórház egy a tizenegyedik babájával várandós anyukája ügyében jelzett felénk, mivel az anyuka szorongott az állami ellátó rendszertől segítséget kérni, attól tartott, hogy ez stigmát fog számára jelenteni a gyermekvédelemben. Így a kórház tőlünk kért számára támogatást és mi tárgyi adománnyal segítettük a családot.

Egy másik igen komplikált eset úgy került a látóterünkbe, hogy az egyik megyei szakemberek számára szervezett előadásunk után fordult hozzánk, az egyik résztvevő védőnő kolléga. A 22 éves halmozott fogyatékossággal küzdő kismama az édesanyjával él, az anya gyámsága alatt. A megkereséskor 28.hetes terhes volt az ifjú hölgy, és mivel a baba apukája maga is örökbefogadott és fogyatékkal élő fiatalember, ezért a védőnő a a baba örökbe adását ajánlotta számukra. Az úgy most is folyamatban van, hiszen a fennálló körülmények okán a szülés után azonnal állami gondozásba fog kerülni a baba, és nagy valószínűséggel a titkos örökbefogadás lesz a megoldás. Ezen a ponton fontos megemlítenünk, hogy 2020. márciusa óta olyan pozitív változás került be az illetékes családjogi törvénybe, amely szerint az állami gondozásba került babák a vérszerinti szülő  3 hónapnyi látogatási szüneteltetése esetén örökbe fogadhatóvá nyilváníthatók. Eddig ez a türelmi idő 6 hónap volt, ami a gyakorlatban inkább 12 hónapot jelentett.

Egy másik családsegítő központ egy ötödik, ikerterhességét hordó kismama segítése okán keresett  fel bennünket, így a család a  segítségünkkel tudott megfelelő babakocsihoz jutni.

Szomorú hír viszont, hogy a pandémiás időszak eddig nem tapasztalt egzisztenciális, megélhetési problémákat hozott magával. Soha nem volt ekkora igény az élelmiszer-támogatásokra, mint ezekben a hónapokban. Az egyik kismamánknál, aki a hatodik babáját várja, a kórházi vizsgálatok alultápláltságot állapították meg. Számára azonnali pénzbeli segítséget nyújtottunk.

Eddig a tárgyi adományaink jó részét a babakelengye, babaápolási, ruházati, bútor jellegű termékek tették ki, most egyre növekvő igény van az élelmiszerekre. A fenti kismama férje elveszítette az építőipari munkáját, így az egyetlen munkajövedelem is kiesett a családi kasszából.

A legmegdöbbentőbb eseteinket azok a halmozottan hátrányos helyzetű fiatal nők jelentik, akiket „szó szerint” eladott a családjuk. (Van olyan amikor egy ló volt a vételár, de a legextrémebb esetünket egyetlen hajlakkért „értékesítették”…)

Sajnálatosan van olyan családunk is, akik a hiteltörlesztési képtelenség miatt veszítették el a családi ingatlanukat és most közegészségügyileg elfogadhatatlan körülmények közt élnek közös fürdőhasználattal albérletben.

Összességében elmondhatjuk, hogy az eddig is meglévő rendkívüli szociális szükséghelyzeteket továbbterhelték a COVID járvány okozta gazdasági megszorítások, így egyre több kríziskismamánknak és családjának van közvetlen és halaszthatatlan szüksége anyagi – elsősorban élelmiszer jellegű – támogatásra!

Skip to content