Trump-i fordulat az élet védelmében…

Az idei – 47-dik – „Felvonulás sz Életért” (March for Life) megmozduláson, minden eddigitől eltérően személyesen vett részt és mondott beszédet az amerikai elnök.
A lassan félévszázada január végén megrendezett felvonulás apropója az, hogy 1973-ban vált hivatalosan legálissá az abortusz Amerikában. Az elhíresült Roe kontra Wade legfelsőbb bírósági döntésre válaszul rendezték meg 1974. január 22-én először az életvédő felvonulást. Ez a nap azóta is az „Emberi élet szentségének nemzeti napja”. A mozgalomnak nevezhető megmozdulás nem titkolt és hőn vágyott célja, hogy a döntés felülvizsgálatra kerüljön, és helyette ismerjék el minden magzat élethez való jogát! A küzdelem eleddig nem vezetett még eredményre, de elmondhatjuk, hogy soha nem került még ilyen közel hozzá, amikor az ország legfőbb tekintélye teljes mellszélességgel vett részt a rendezvényen. Nagyon úgy tűnik Donald Trump maga személyesen is pál-fordulatot vett, hiszen személye korábban hírhedt volt többek közt a válásairól, a nőket sértő gyakran igen vulgáris nyilatkozatairól.

Most viszont Trump élére állt a republikánusok és demokraták közt egyre élesebb és kardinálisabb konfliktussá váló abortuszkérdés konzervatív és hangsúlyosan keresztény értékek mentén való rendezésének! Ha az elmúlt évek tendenciáit nézzük, láthatjuk , hogy erre igen nagy szükség is volt,  hiszen ismeretes Hillary Clinton abortuszpártisága, vagy például az a tavalyi virginiai törvénytervezet, amely gyakorlatilag a születés pillanatáig elvégezhetővé kívánta tenni az abortuszt.  A 2020-as választáson indulni kívánó jelöltek túlnyomó többsége is harcos abortuszpárti, Elizabeth Warren egyenesen úgy fogalmazott, hogy az abortusz alapvető emberi és gazdasági jog és azoknak, akik nem így gondolkodnak, azoknak nincsen keresnivalójuk a Demokrata pártban.
Elmondható tehát, hogy az életvédő mozgalomban való részvétel igazi kampánymegmozdulás is Trump részéről, aki az elmúlt időszakban számos nagyon komoly intézkedést hajtott végre annak érdekében, hogy a már említett Roe kontra Wade döntés megváltozzon. Ezen intézkedések egyik fontos szegmense, hogy 187 konzervatív értékrendű szövetségi bírót, illetve 2 kimondottan életpárti legfelső bírót nevezett ki.

Felháborító és egyértelműen a mozgalom törekvéseit meghiúsítani kívánó szándék nyilvánul meg viszont a főáramú média részéről. Nem csupán agyonhallgatták az eseményt – azaz egyetlen percet sem közvetítettek a felvonulásról, illetve az ott elhangzó elnöki beszédből – , hanem helyette a nemrég likvidált terrorista iraki tábornok – Szulejmáni – mellett kiálló iraki tüntetőkről adtak híradást, illetve a legnagyobb abortuszintézmény, a Planned Parenthood igazgatóját interjúvolták meg.
Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a republikánus párt a 2020-as választás központi témájaként kezeli az abortuszkérdést!
Donald Trump a megmozdulás után kiadott hivatalos dokumentumában a következőképpen  fogalmazott:

„Ezen a napon nemzetünk büszkén és határozottan megerősíti elkötelezettségét az élet értékes ajándékának védelme iránt annak minden szakaszában a fogantatástól a természetes halálig. Minden megszületett és még meg nem született, szegény, lesüllyedt, fogyatékkal élő, beteg és idős ember benne rejlő értékkel rendelkezik. Bár mindenki útja eltér, egyetlen élet sem értéktelen vagy jelentéktelen. Minden ember jogait védelmezni kell.”

Skip to content